kutya macska ivartalanítás

Kutya

Az ivartalanítás javasolt minden esetben, ha állatunkat nem akarjuk tenyészteni. Nőstények esetében az ivartalanítással megelőzhető a gennyes méhgyulladás kialakulása, jelentősen csökkenthető az emlődaganatok kialakulása. Kanokban elkerülhetők az idős korban gyakori prosztatabetegségek, heredaganatok. Tévhit, hogy a műtét után az állatok elhíznak, megfelelő táplálással ideális testsúlyuk megtartható.

A műtétet mindig 10-12 órás koplalásnak kell megelőznie, hogy elkerülhessük az altatószerek által esetlegesen okozott hányás során a félrenyelést és a fulladást.

Kutyák altatása minden esetben gázos, altatógépes altatással történik, ami az egyik legbiztonságosabb altatási mód, előnyei között szerepel a gyors ébredés a műtét után.

A műtét utáni egy-két napig fájdalomcsillapító gyógyszer adása javasolt, amelyet a rendelőben adunk oda a gazdának.

A műtét követően 10 nappal kell varratszedésre visszajönni, ez alatt a sebet védeni kell, mert a kutyák ennek hiányában szétnyalhatják, befertőzhetik és szétnyithatják a sebet, ami hosszabb sebgyógyulást, hosszabb gallérban töltött időszakot, akár új operációt és antibiotikum kúrát is jelenthet. A sebvédelem szuka kutyák esetében gallérral vagy ruhával, kanok esetében csak gallérral biztosítható. Gallért (vagy kérés esetén ruhát) a rendelőnkben tudnak vásárolni.

Szuka: esetükben a legkorábbi ivartalanítási időpontnak az első tüzelés utáni időszak javasolt. Az ivartalanítás legideálisabb időpontja a tüzelés után eltelt két hónaptól a következő tüzelés elejéig terjedő időszak. Amennyiben a szuka ivaros kannal van együtt tartva és a tüzelés idejére nem különíthetők el biztonságosan, akkor az ivartalanítás már az első tüzelés előtt javasolt. Amennyiben az állat fiatal és/vagy a méh normál állapotú, rajta elváltozást a műtét során nem látunk, kizárólag a petefészkek kerülnek eltávolításra. A méh ekkor további hormon hatás hiányában nem fog megbetegedni, eltávolítására így nincsen szükség. Ivartalanított szukákban évekkel a műtét után vizelettartási probléma, incontinentia alakulhat ki, amely gyógyszeresen, hormonpótlással jól kezelhető.

Vemhes állat ivartalanítására is sor kerülhet, ilyenkor nagyobb a vérveszteség, nagyobb a hasi seb, a kutyát jobban igénybe veheti a műtét, hosszabb lehet a lábadozási idő. Tegyünk meg mindent, hogy ne alakuljon ki nemkívánatos vemhesség!

Kan: kanok esetében az ivartalanítás 6-8 hónapos kortól elvégezhető. Rendelőnkben a kutyák castratioja során a herék és a herezacskó is eltávolításra kerülnek.

Macska

Nőstény: macskák esetében 6 hónapos kortól javasoljuk az ivartalanítást. A kutyákhoz hasonlóan fiatalon és/vagy egészséges méh esetén csak a petefészkek kerülnek eltávolításra, ami egy sokkal gyorsabb és rövidebb műtétet, valamint kisebb műtéti sebet tesz lehetővé. Esetükben nem javasolt az ivarzás megvárása, már az ivarérés előtt javasolt a műtéti beavatkozás, hiszen kijáró macska esetében nem biztosítható, hogy ne találkozzon kandúrral.

Ezt figyelembe véve rendelőnkben évek óta januárban és februárban akciós áron biztosítjuk a macskák ivartalanítását. Reméljük, hogy ezzel segítünk abban, hogy csökkenjen az utcára kerülő, nem kívánt kismacskák száma.

Kandúr: 6 hónapos kortól javasoljuk a műtétet. Esetükben a sebet nem szükséges nem felszívódó fonallal zárni, így varratszedésre sincs szükség.

Macskáknál is fontos a koplalás a hányás elkerülése miatt. Náluk az esetek jelentős többségében nincsen szükség gallér viselésére. A nőstények sebéből 10 nap múlva kerül sor a varratszedésre.

Szolgáltatás csoport: