rágcsáló ivartalanítás

Nyúl

Nőstény: (6)-7-8 hónapos kor a legkorábbi, amit ivartalanításra ajánlani szokás. Esetükben a méh és a petefészek egyaránt eltávolításra kerül. Nyulaknál a nőstényekbe sem kerülnek nem felszívódó varratok. Mivel a nyuszik nagyon érzékeny állatok, ezért egy nagy hasi műtét gyakran megviseli őket, ami emésztés leállásban jelentkezik leggyakrabban. Ekkor pár nap fecskendős etetésre van szükség a fájdalomcsillapító adása mellett. Ennyi idő alatt visszatér étvágyuk.

Bak: az ő esetükben egy jelentősen rövidebb és veszélytelenebb beavatkozásról van szó. Külső varratokat szintén nem kapnak. Általában étvágyukkal, emésztésükkel sincs probléma a műtét után.

Koplaltatásuk a műtét előtt szigorúan tilos! Legalább széna legyen előttük még a rendelőbe érkezve is!

Csincsilla, degu, tengerimalac

Nőstények: esetükben az ivartalanítás kizárólag az ivarszervek megbetegedése esetén javasolt, mert anatómiai sajátságaik miatt esetükben ez egy különösen nagy kockázattal járó beavatkozás! Ilyen elváltozás lehet: nagy méretű vagy hormont termelő petefészek ciszták, méh daganat, gennyes méhgyulladás, elpusztult magzat a méhben, stb. Amennyiben ellenkező nemű egyeddel szeretnénk őket együtt tartani, inkább a hímek ivartalanítását válasszuk!

Hím: esetükben a herezacskókon ejtett 1-1 metszésen át kerülnek eltávolításra a herék. A legtöbb esetben nem felszívódó varratok is behelyezésre kerülnek, így 10 nap múlva azok kivételére várjuk őket.

Koplaltatás a műtét előtt esetükben is szigorúan tilos!

 

Szolgáltatás csoport: